vrijdag 22 augustus 2014

Dodental Palestijnen Gazastrook boven de 2000

 

Van de website van de Leeuwarder Courant op 17 augustus:

 

Het aantal Palestijnen dat sinds begin juli door de Israëlische aanvallen op de Gazastrook is omgekomen, is zondag gestegen tot 2016. Er wordt weliswaar sinds woensdag niet meer gevochten, maar het tijdelijke staakt-het-vuren gaf de Palestijnen de afgelopen dagen de gelegenheid meer lijken onder de puinhopen vandaan te halen.

Volgens de nieuwste cijfers van de Palestijnse gezondheidsdiensten zijn onder de doden zeker 541 kinderen, 250 vrouwen en 95 bejaarden.

 

Dit soort berichten, vaak overgenomen van persbureaus, verschijnen veel op kranten sites. Het is natuurlijk absurd om alleen de door Hamas geleide gezondheidsdiensten in Gaza als bron op te voeren voor het aantal doden en hoeveel burgers zich daaronder bevinden. Meermaals is al gebleken dat Hamas liefst alle strijders als burgers telt. Zo hult men gedode strijders in burgerkleren zodat ze niet als zodanig herkend worden, Hamas heeft instructies doen uitgaan over het niet vermelden van gedode strijders. Na de Gaza oorlog van 2008-2009 beweerde Hamas dat er 50 strijders waren gedood, alle rest van de ca. 1400 slachtoffers waren burgers. Als we Hamas mogen geloven, bestaat Gaza slechts uit vrouwen en kinderen.

 

Statistieken vertellen een ander verhaal. Israel heeft, volgens lijsten van o.a. Al Jazeera, juist onevenredig veel jonge mannen gedood en verhoudingsgewijs weinig vrouwen en kinderen. Volgens Israelische bronnen zijn een derde van de slachtoffers burgers, een derde strijders en van een derde is dit nog onduidelijk.

 

Het is natuurlijk geen objectieve journalistiek om alleen een als zeer onbetrouwbaar bekend staande en belanghebbende bron te noemen voor een ‘feit’ waarover juist getwist wordt. De bereidheid Hamas te geloven en Israel niet, Hamas te citeren als betrouwbaar en Israel niet, is ongelofelijk. Zouden de media ook zo klakkeloos berichten overnemen van ISIS over het aantal gedode strijders en burgers van hen? Waar zijn de journalistieke gedragscodes, waar is de professionaliteit? Of is dat alles even niet nodig wanneer het Israel en de Palestijnen betreft?

 

RP

 

 

 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten